✔ Siri Kuliner Gampang - Kerepek Pisang Tanduk
Resepi Kerepek Pisang
Bahan-bahan:
1. 1 1/2 kilo pisang tanduk yang hijau *pisang hijau yang belum masak tetapi tidak kelat
(dapatlah dalam 6-7 biji pisang)
2. Minyak untuk menggoreng
3. Sedikit garam
4. Sedikit kunyit serbuk
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali (minyak kena banyak untuk deep fry ok)
2. Buang kulit pisang dan hiris memakai pemotong sayur etc mengikut bentuk yang digemari(bulat atau memanjang). Potong nipis tau.
3. Bila minyak dah panas, masukkan sedikit kunyit dan garam ke dalamnya agar kerepek kelihatan berseri kekuningan.
4. Masukkan pisang yang telah dihiris satu per satu agar tidak menempel atau boleh hiris terus ke dalam kuali. Kacau semasa menggoreng.
5. Apabila pisang telah kelihatan kuning, angkat dan toskan di atas tisu agar minyak diserap oleh tisu tersebut. Sejukkan dan simpan di dalam botol kedap udara.
6. Sekarang kerepek pisang anda telah siap sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba.
Sumber http://psv3.blogspot.com
Bahan-bahan:
1. 1 1/2 kilo pisang tanduk yang hijau *pisang hijau yang belum masak tetapi tidak kelat
(dapatlah dalam 6-7 biji pisang)
2. Minyak untuk menggoreng
3. Sedikit garam
4. Sedikit kunyit serbuk
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali (minyak kena banyak untuk deep fry ok)
2. Buang kulit pisang dan hiris memakai pemotong sayur etc mengikut bentuk yang digemari(bulat atau memanjang). Potong nipis tau.
3. Bila minyak dah panas, masukkan sedikit kunyit dan garam ke dalamnya agar kerepek kelihatan berseri kekuningan.
4. Masukkan pisang yang telah dihiris satu per satu agar tidak menempel atau boleh hiris terus ke dalam kuali. Kacau semasa menggoreng.
5. Apabila pisang telah kelihatan kuning, angkat dan toskan di atas tisu agar minyak diserap oleh tisu tersebut. Sejukkan dan simpan di dalam botol kedap udara.
6. Sekarang kerepek pisang anda telah siap sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba.
0 Response to "✔ Siri Kuliner Gampang - Kerepek Pisang Tanduk"
Posting Komentar