✔ Resepi Istimewa Murah Dan Lazat - Ubi Keledek

Ladang ubi Keledek
Resepi spesial Murah dan Lazat - Ubi Keledek
Nama saintifik, Ipomoea batatas L LAMK dari keluarga Convolvulaceae.

Ia ialah jenis flora umnisi yang ditanam di atas batas memakai keratan sebagai benih. 
Selain itu, ia kaya dengan karbohidrat, zat besi, vitamin A, B2, C dan beta karotena. Keledek dipercayai berasal dari bahagian Tropika Benua Amerika dan pada masa ini memiliki taburan yang luas di semua tempat tropika, subtropika dan tempat yang bercuaca panas. 
Tanah yang paling sesuai untuk flora keledek ialah tanah gembur berpasir dan mengandungi banyak materi organik. Bagi mendapat hasil tinggi, ubi keledek memerlukan keadaan panas yang berpanjangan iaitu sekurang-kurangnya tiga bulan. Ia juga memerlukan cukup kelembapan tetapi tidak tahan kepada keadaan air yang bertakung. 
Terdapat pelbagai varieti atau klon keledek. Antara klon yang disyorkan termasuklah Gendut, Telong, Jalomas, Keledek China, Ubi Biru, Susu Lembu, Bukit Naga, Serdang 1, Kuala Bikam, Large White, Kangkung dan Vitato. Ia terdiri dari pelbagai saiz dan bentuk. Warna kulit dan isi juga ada pelbagai jenis termasuk putih, kuning, merah. ungu dan jingga. Perubahan gaya hidup dan kehendak pengguna masa sekarang meningkatkan cabaran kepada pengeluar hasil pertanian untuk mengeluarkan produk yang bukan saja menepati kehendak dari aspek fizikal dan citarasa, malah juga selamat untuk dimakan. 


Selain dibungkus dengan sempurna, hasil pertanian perlu bebas dari sisa baki racun perosak dan memenuhi tahap kualiti fizikal dikehendaki pasaran. Untuk mencapai tahap kualiti optimum, Keledek perlu dikendalikan dengan sebaiknya bermula dari amalan ladang, pengendalian lepas tuai sampai ke peringkat pemasaran. 

Kutipan hasil dilakukan antara 90 sampai 105 hari selepas menanam bergantung pada varieti. Kematangan umumnya dikenal niscaya apabila daun awal bertukar kekuningan dan layu. Ubi keledek yang dikutip diasingkan, dibersihkan, dirawat antara tiga sampai empat hari, digred dan dibungkus sebelum dipasarkan. Pastikan ia sentiasa kering dan disimpan di tempat teduh dan memiliki pengudaraan yang baik. 

Untuk simpanan jangka panjang, ia boleh disimpan pada suhu 13 sampai 16 darjah celsius dengan kadar kelembapan relatif 85 sampai 90 peratus di mana jangka hayat baka antara empat sampai enam bulan. 
Keledek dikelaskan kepada tiga gred, tertakluk kepada ciri-ciri gred menyerupai gred premium, satu dan dua. 
Spesifikasi gred premium merujuk dari varieti yang sama, kematangan dan saiz yang seragam, tepat bentuk, permukaan kulit kering, higienis dan segar, selain bebas daripada keanehan atau kerosakan. 

Gred satu pula dari varieti yang sama, kematangan dan saiz seragam, tepat bentuk, permukaan kulit kering, higienis dan segar. Gred dua pula dari varieti yang sama, kematangan dan saiz yang seragam, tepat bentuk, permukaan kulit kering, higienis dan segar. Tahap kematangan keledek juga terbahagi tiga indeks menyerupai indeks belum matang, matang dan lebih matang. Indeks belum matang menyerupai keseluruhan permukaan kulit licin dan terdapat akar rambut, isi kurang padat, gampang dipatahkan dan mengeluarkan getah cair berwarna putih jernih apabila dipotong. Indeks matang pula menyerupai permukaan kulit kasar, tiada akar rambut, isinya padat, tidak gampang dipatahkan dan mengeluarkan getah berwarna putih yang hampir pekat apabila dipotong. Indeks lebih matang pula membabitkan permukaan kulit lebih agresif dan terdapat rekahan, isinya kenyal, tidak padat, berongga dan mengeluarkan getah yang pekat apabila dipotong.

Tips tanam ubi keledek

UBI keledek yang ditanam secara meluas di negara ini boleh hidup subur dalam julat suhu 27 sampai 30 darjah Celsius dan tempat dengan taburan hujan melebihi 100 sentimeter setahun. Ia juga sesuai di tanam di tempat tanah lom berpasir dan tidak bertakung air dengan pH tanah yang sesuai ialah 4.5 hinga 7.0

Penanaman

Ubi keledek boleh hidup di pelbagai jenis tanah termasuk tanah yang kurang subur dengan pembajaan yang sesuai. Saliran perlu untuk mengelak air bertakung dengan membina parit. Tanah perlu dibajak dengan bajak piring untuk membalik- balikkan tanah untuk menghapuskan rumpai dan menambah materi organik. Ia diikuti dengan bajak putar untuk menghancurkan tanah untuk mendapat tekstur yang gembur.  Batas perlu untuk flora ubi keledek dengan ketinggian 30 sampai 40 sentimeter (sm) dan lebar 60 sm.

Bahan dan jarak tanaman

Ubi keledek ditanam memakai keratan batang dan pucuk dari pokok yang sedang menjalar.
Panjang keratan lebih kurang 30 sm yang mana keratan dicucuk ke dalam tanah dan tinggalkan sebahagian pucuk di permukaan tanah. Jarak antara pokok ialah 25 sm bergantung kepada jenis tanah dan varieti ubi keledek.

Pembajaan

Bagi tanah yang berasid, pengapuran perlu untuk menaikan pH.
Kadar pembajaan yang biasa ialah 70N:86P2O5:173K2O kg/ha bergantung kepada kesuburan tanah, jarak flora dan keadaan tanah. Baja diberi selepas tiga atau empat ahad ubi keledek ditanam.

Pengawalan rumpai

Merumpai dijalankan semasa pokok membesar iaitu tiga ahad selepas ditanam dan sekali lagi mengikut keperluan. Kawalan rumpai boleh secara manual atau memakai racun rumpai.

Kawalan perosak dan penyakit

l Musuh ubi keledek ialah menyerupai tikus, siput dan lain-lain. Serangga yang biasa menyerang ialah kumbang Cylas formicarius yang mana larvanya akan menyerang pangkal pokok dan kumbang cukup umur akan duduk menempel pada daun, akar dan batang. Penyakit akar hitam atau reput pangkal pokok disebabkan oleh Ceratosmella fimbriata. Kawalan secara amalan kultura yang baik dan membuang pokok-pokok yang diserang penyakit.

Pungutan hasil

Hasil ubi keledek boleh dipungut antara empat sampai enam bulan selepas ditanam bergantung kepada jenis dan penjagaan. Ubi keledek boleh disimpan tetapi mestilah cukup bau tanah dengan tempat penyimpanan yang memiliki pengudaraan yang baik. Anggaran hasil ialah di antara 10 dan 15 tan/ha bergantung kepada penjagaan dan jenis ubi keledek.

Ubi keledek
Resepi sayur daun keledek tumis dengan sambal belacan

Daun muda dan pucuk ubi keledek dimakan sebagai sejenis sayuran. Daun ini dianggap sebagai sayuran yang murah dan kasar. Namun ia merupakan sumber yang baik untuk vitamin A, C dan B2, serta lutein. Ia juga kaya dengan protein maka menjadi sayuran yang cantik untuk dimakan sesudah memakan ubi-ubi yang kurang nutrisi.


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak daun keledek sayur yang muda (boleh beli kat pasar)
1 camca besar ikan bilis
Garam dan sedikit gula
1 camca besar sos tiram
Minyak untuk menumis
1/2 cawan air

BAHAN TUMBUK :-)
1 biji bawang besar
1/2 inci belacan
1 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan
3 ulas bawang putih
2 biji cili hijau (nak pedas boleh tambah cili padi)

CARA MEMBUATNYA :-)
Asingkan daun dari batangnya, bila daun besar kerat 2, dan kerat2 batangnya (yang bahagian lembut sahaja). Cuci kedua2 bahagian dan toskan. Letak dalam tapis berasingan. Ikan bilis dicuci sekejap, toskan dan goreng sampai kuning keemasan, angkat dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis materi tumbuk sampai harum, masukkan sos tiram, masak sekejap dan tuang air. Bila mendidih, masukkan batang keledek dan masak sampai lembut.
Tambah daunnya, gaul rata dan perisakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau rata dan bila daun nampak layu sedikit, matikan api, angkat dan tabur dengan ikan bilis goreng tadi, hidangkan segera bersama nasi hangat dan sambal belacan.

Daun Ubi Keledek

Kuih Talam Ubi Keledek
Kuih Talam Ubi Keledek
lapisan bawah
300 gm keledek merah - rebus dan lecek
75 gm tepung beras
75 gm tepung ubi
150 gm santan kotak
150 gm air
250 gm gula pasir - (guna 200 gm)
1 sudu kecil garam
1/2 sudu teh esen vanila (jika suka)
sedikit pewarna kuning

lapisan atas
100 gm tepung ubi
200 gm santan pekat
200 gm air
2 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam

cara
lapisan bawah
Blend semua materi dan masukkan dalam periuk. Kacau di atas api sederhana sampai pekat.
Sapu minyak pada loyang. Tuangkan ke dalam loyang. Boleh juga gunakan contoh kecil sampai paras separuh sahaja dan kukus selama 7 minit.
lapisan atas
Blend semua materi dan masukan ke dalam periuk dan kacau atas api sampai pekat dan tuang ke atas adunan keledek tadi.
Kukus semula selama 10 minit.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dekeluarkan dari contoh dan dipotong

Khasiat daun ubi keledek dalam perubatan tradisional

Perubatan tradisional memakai daun Ubi Keledek
Inilah daun ubi keledek, bukan sahaja boleh dibentuk sayur malah ada kegunaan lain yang mungkin sesetengah daripada kita tak tahu. Saya sendiri telah menggunakannya, jerawat sembuh selepas semalaman penggunaannya. Tapi jerawat biasalah, bukan jerawat yang berkaitan dengan diabetes atau penyakit-penyakit lain.

Macamana penggunaannya?  ambil daun keledek, gentelkan pada tapak tangan sehingga keluar air dan tampalkan pasa bisul. Biarkan semalaman, dan esoknya jerawat hilang tanpa sanggup dikesan lagi.
Sebaiknya letak daun keledek ini pada jerawat yang gres menjadi.
Sumber http://psv3.blogspot.com

Berlangganan Informasi Terbaru:

0 Response to "✔ Resepi Istimewa Murah Dan Lazat - Ubi Keledek"

Posting Komentar