✔ Khasiat Buah Merah Papua



Buah merah /Pandanus Conoideus Lam
Pandanus Conoideus Lam / Red fruit is special and typical plant or endemic which grow at Papua island. But most population could seen at Jayawijaya, Jayapura, Manokwari, Nabire, Timika, and Ayamaru Sorong.
Red Fruit plants are grow among the density of tropical forest, spread within cool mountain climate on 2000-3000 meters above sea level in Papua.
The Latin name of Red fruit is Pandanus Conoideus Lam.

Lembah Baliem Wamena
Buah merah yakni buah yang hanya terdapat di daerah Papua New Guinea. Buah Merah juga dikenali dengan nama saintifik Pandanus Conoideus Lam, yang merupakan salah satu tanaman dari jenis pandanus. Tanaman buah merah ini dikatakan terdapat sampai 12 kultivar dan tersebar luas di persekitaran daerah Papua dengan ketinggian sampai 2.300 dpl, ibarat di lembah Baliem Wamena, serta di beberapa daerah terpencil lainnya di Papua ibarat Arfak, Jayapura, dan daerah pergunungan Bintang.
Red fruit (Pandanus conoideus Lam) is endemic plant of Papua, Indonesia and Papua New Guinea.
Potensi utama dari buah merah ini secara tradisional dipakai sebagai sumber minyak nabati (minyak karotenoid ) oleh masyarakat yang tinggal di daerah pergunungan dan pesisir. Minyak buah merah juga dipakai sebagai penyedap masakan masyarakat Papua, ibarat sagu dan ubi jalar. Buah merah mengandung lemak yang cukup tinggi, yaitu 35 % per kg. Kandungan lemak buah ini pada umumnya lebih lemak dari minyak goreng. Dengan demikian, buah merah juga mempunyai potensi sebagai sumber minyak nabati selain kelapa dan kelapa sawit.

Minyak buah merah berasal dari lapisan merah ibarat jelly yang menempel pada bijinya. Pengeluaran minyak buah merah sehingga ini masih dilakukan dengan kaedah tradisional, yang mungkin berbeza dari satu daerah dengan daerah lain di Papua .

Kandungan nutrisi Buah Merah

Buah merah mengandung omega – 3, omega – 6, dan asam lemak omega 9. Dari jumlah kandungan lemak pada buah merah, yang paling mayoritas yakni asam lemak oleat dengan jumlah 30% dari jumlah lemak. Buah merah juga mengandung antioksidan ibarat karotenoid yang cukup tinggi, serta vitamin E atau tokoferol 11,000-12,000 ppm. Mineral yang terdapat dalam buah merah yakni Fe, Mg, Ca, dan Zn.

Antara lain yang terdapat dalam buah merah yakni beta karoten, dengan nilai sampai 12,000 ppm. Beta karoten diantaranya berguna untuk mencegah kebutaan ( xerophtalmia ), serta penyakit beguk, dan juga sanggup dipakai sebagai biro anti cancer.

Kaedah tradisional
Kaedah ttradisional dipakai untuk menghasilkan minyak yakni dengan cara:
1. Buah dipetik dengan dipotong,  dan inti buah kemudian dipotong menjadi potongan-potongan kecil (antara diameter 5-10 cm ).
2. Potongan-potongan tersebut kemudian direbus dengan suhu 100 C supaya tekstur buah menjadi lembut.
3. Kemudian dileburkan untuk memisahkan biji dengan isi buah.
4. Seterusnya  sisa air mendidih dibuang sampai tinggal hanya bahagian yang lembik yang perlu ditekan untuk mendapat jus.
5. Jus ini kemudian direbus dalam bekas/ periuk untuk mendapat minyak. Minyak akan terpisah dari air dan akan terapong dibahagian permukaan. Ini merupakan hasil final yang lazimnya dipakai dikala makan ubi atau sagu.
Minyak dan sos buah merah hasil ekstraksi ini boleh disimpan dalam botol yang ditutup untuk menghindari minyak busuk dan masam. Biasanya masyarakat Papua menyimpannya di atas perapian, supaya kualiti sos dan minyak buah merah tetap terjaga.


Khasiat Buah merah

AIDS

Dikatakan bahawa buah merah sanggup mengubati HIV, walaupun belum ada kajian khusus. Kemungkinan disebabkan buah merah yang mengandung tokoferol dan betakaroten yang sangat tinggi. Seperti yang diketahui umum bahawa kandungan materi tersebut bisa bertindak sebagai antioksidan, yang  dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penyakit HIV yakni penyakit yang disebabkan oleh virus yang merosakkan sistem kekebalan badan. Justeru itu, terdapat kemungkinan bahawa buah merah ini juga boleh mengubati cancer dan tumor.

Stroke dan Tekanan Darah
Stroke dan darah tinggi yakni penyakit yang awalnya disebabkan oleh penyempitan pembuluh darah atau penggumpalan darah. Buah merah yang mengandung tokoferol ini sanggup melancarkan darah, sehingga sirkulasi darah meningkat dan tekanan darah menjadi normal kembali.

Asid Urik
Asid urik merupakan sisa produk daripada pemecahan purin, materi yg dihasilkan dalam tubuh kita dan terkandung dalam kebanyakan masakan yang kita makan. Bahan ini dikumuhkan melalui air kencing, tetapi apabila terlalu banyak asid urik dihasilkan, ini boleh menjadikan serangan radang sendi (gout) khususnya di bahagian jari kaki dan tangan. Ia juga boleh menjadikan penyumbatan dan karang buah pinggang.

Sesetengah masakan boleh menjadikan paras asid urik dalam tubuh anda meningkat. Kurangkan masakan yg mengandungi banyak purin ibarat daging organ, angsa, itik, ikan tenggiri, kapis dan kupang, serta sayur-sayuran yg kaya dengan purin ibarat asparagus, kubis bunga, bayam, cendawan dan kacang hijau. Pengambilan alkohol yg berlebihan terutamanya bir juga menjadikan paras asid urik meningkat.

Pengambilan masakan ini secara berlebihan akan meningkatkan asid urik dalam darah - hyperuricemia - menjadikan air kencing menjadi berasid. Asid urik ini akan menjadi kristal di bahagian sendi dan tisu tubuh kemudian menjadikan serangan gout sekiranya asid urik ini tidak dikurangkan.  Tokoferol dalam buah merah sanggup membantu melancarkan darah dan memperbaiki sistem kerja dari hati. Dengan demikian hati akan memproses urik asid dalam jumlah yang normal kembali.

Diabetes Mellitus ( DM )
Penyakit jenis ini disebabkan oleh kelenjar pankreas yang tidak bisa lagi memproses insulin dalam jumlah yang cukup. Kesannya, kandungan gula dalam darah meningkat. Kandungan tokoferol dalam buah merah bisa membantu pankreas beroperasi secara normal.

Osteoporosis
Osteoporosis umumnya disebabkan oleh kekurangan kalsium yang lazimnya berlaku kepada orang berusia tua. Buah merah kaya akan kalsium, sehingga bisa mencegah dan membantu untuk mengubati osteoporosis.

Gangguan mata
Beta – karoten tinggi yang terdapat dalam buah merah boleh membantu mengatasi banyak sekali macam jenis penyakit mata, yang umumnya disebabkan oleh kekurangan vitamin A. Beta – karoten yakni materi yang diserap oleh tubuh yang diolah menjadi vitamin A.

Meningkatkan Gairah dan Kesuburan
khasiat utama dalam hal ini tak lain yakni adanya Vitamin E (tokoferol) yang sangat tinggi dalam buah merah. Vitamin E sanggup meningkatkan kesuburan lelaki dengan cara membantu meningkatkan pemprosesan sperma. Selain itu, buah merah juga mengandung kalori tinggi iaitu 360 kalori, sehingga akan meningkatkan gairah serta keupayaan fizikal kita sepanjang hari.


Sumber http://psv3.blogspot.com

Berlangganan Informasi Terbaru:

0 Response to "✔ Khasiat Buah Merah Papua"

Posting Komentar