✔ Avokado

Avokado (Persea Americana)
Avokado ialah sejenis tumbuhan buah-buahan dari keluarga Lauraceae yang dimakan sebagai buah segar atau untuk diproses bagi pelbagai kegunaan. Avokado dipercayai berasal dari Puebla, Mexico. Sejarah menanam dan makan buah avokado telah bermula sejak beribu-ribu tahun dulu lagi oleh kaum Aztek di lembah Andes yang memiliki tamadunnya tersendiri. Tanaman avokado tidak popular disemua negara Asia Tenggara menyerupai Malaysia dan Thailand tetapi popular di Filipina dan Indonesia. Orang Malaysia kurang meminat makan buah avokado tidak menyerupai di beberapa negara Amerika Latin, Caribbean, Indonesia dan Filipina yang amat menggemari makan buah avokado. Cara makan buah avocado juga gampang iaitu dengan membelah buah kepada dua dan ambil isinya lalu masukan dalam cawan di campur dengan susu dan sedikit gula.

Pokok avokado atau nama saintifiknya persea Americana memiliki zat khasiat yang dikatakan bisa merawat dan mencegah pelbagai penyakit daripada persoalan penglihatan, penyakit jantung sehinggalah kepada persoalan obesiti.
Bunga Avocado disenyawakan oleh serangga

Pokok avokado dikelaskan dalam tumbuhan berbunga keluarga Lauraceae. Ia yaitu sejenis pokok saka yang menghasilkan buah. Buahnya berbentuk bujur dan kulit buah berwarna hijau berkilat. Isi buahnya pula berwarna kuning cair dan memiliki biji yang agak besar di tengah. Daun pokok avokado memiliki hujung yang runcing.Buah avokado mengandungi asid oleik iaitu sejenis lemak tak tepu tunggal yang bila dimakan bukan sahaja bisa mengurangkan kolesterol tidak baik, tetapi bisa meningkatkan kolesterol baik. Disebabkan kandungan potassium yang tinggi dalam buahnya, pengambilan avokado secara kerap juga bisa merendahkan tekanan darah.

Kandungan folat di dalam buahnya juga mengandungi zat, baik untuk kesihatan jantung. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa perempuan yang kerap mengambil kandungan asid folat, memiliki risiko yang rendah iaitu sebanyak 55% untuk menerima serangan jantung dan penyakit jantung.Walaupun avokado tinggi dengan lemak iaitu kira-kira 30gm lemak bagi sebiji avokado, namun itu tidak menghalang buah ini berguna untuk mereka yang mahu mengurangkan berat badan. Pengambilan buah yang kaya dengan kandungan vitamin dan zat, amat baik untuk tubuh kita. Lemak daripada avokado juga dikatakan bisa membantu tubuh berasa lebih kenyang dan menyimpan tahap gula dalam darah daripada meningkat.

Dikatakan, sebiji buah avokado mengandungi kira-kira 300 kalori dengan 88% daripadanya yaitu lemak. Ia juga berkesan sebagai pelincir semulajadi bagi membolehkan sendi-sendi tulang bergerak bebas terutamanya di bahagian leher, siku, pergelangan tangan, pinggul, lutut dan pergelangan kaki seterusnya menghindarkan penyaki lenguh-lenguh tulang.

Khasiat

Pakar hortikultur Australia, Jodie Campbell, berkata avokado memiliki banyak khasiat tertentu yang sangat dibutuhkan oleh badan.

Ia mengandungi vitamin A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C dan E serta kandungan galian menyerupai kuprum, magnesium, potasium dan zink, selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.”Avokado tinggi serat, sumber utama asid folik, yang mana asid folik mengurangkan risiko penyakit jantung dan dalam sesetengah kes, mengurangkan barah,” katanya pada majlis A Taste of Australian Avocados di Kolej Hospitaliti Universiti Berjaya, baru-baru ini.

Campbell yang bertugas dengan Supply Chain Innovations di Queesnland, Australia berpengalaman dalam bidang sains pertanian ini menjelaskan avokado juga bersifat kaya dengan lemak tidak tepu yang boleh menyumbang kepada kerendahan kandungan kolesterol dalam badan.Avokado juga, katanya, mengandungi glutathione, materi antioksidan yang menghalang pelbagai jenis karsinogen dalam tubuh serta memiliki potasium yang bermanfaat untuk rawatan artvitis dan haemorrhoids.

“Kajian dilakukan di Pusat Perubatan Wesley Brisbane menyatakan pengambilan separuh daripada avokado setiap hari selama sebulan boleh membantu menurunkan berat tubuh dan mencapai tahap kolesterol yang rendah,” katanya.

Selain itu ia juga digunakan:

1) Mengawal tekanan darah
Avokado merupakan sumber besar kalium , yang membantu dalam mengawal paras tekanan darah.
2) Menggalakkan kesihatan mata
Avokado yaitu sumber lutein karotenoid yang sangat baik, dimana ianya yaitu untuk membantu melindungi mata daripada daripada katarak.
3) Melindungi daripada kanser
Banyak kajian telah mengatakan bahawa avokado boleh menghalang pertumbuhan kanser prostat dan juga berkesan dalam mencegah kanser payudara.
4) Menyembuhkan nafas berbau
Avokado yaitu salah satu pencuci ekspresi yang terbaik secara semula jadi dan bertindak untuk melawan daripada nafas berbau. Ini kerana ia membersihkan usus yang merupakan punca sebenar nafas berbau.
5) Ciri-ciri anti -penuaan
Avokado kaya dengan antioksida dan bermanfaat dalam mencegah tanda-tanda penuaan. Ia juga membantu meningkatkan sistem imun , melambatkan proses penuaan, dan menggalakkan sistem saraf yang sihat.
6) Penjagaan Kulit
Minyak avokado ditambah dalam materi pembuatan kosmetik kerana keupayaannya untuk menyuburkan kulit dan menciptakan kulit anda bercahaya. Ia juga membantu dalam merawat penyakit kulit yang menimbulkan kemerahan kulit.
7) Berat badan
Avokado memiliki 200 kalori bagi setiap 100 gram. Biasanya , buah-buahan memiliki kira-kira 60-80 kalori bagi 100 gram. Oleh kerana jumlah yang tinggi kalori, avokado yaitu makanan yang terbaik bagi orang-orang yang ingin menambahkan berat badan. Avokado yaitu sumber kalori yang sihat , tidak menyerupai lain-lain makanan kalori yang mungkin mengandungi lemak tepu yang berlebihan dan gula yang berlebihan.
8) Mengekalkan kesihatan jantung
Avokado mengandungi vitamin B6 dan asid folik , yang membantu mengawal tahap homocysteine ​​. Tahap homocysteine ​​dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Avokado juga mengandungi vitamin E, glutation, dan lemak monotaktepu, yang membantu dalam mengekalkan jantung yang sihat.
9) Vitamin E Powerhouse
Avokado yaitu buah yang terbaik sumber vitamin E, vitamin yang penting yang melindungi daripada banyak penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan keseluruhan.
10) Mengandungi banyak vitamin
Mengandungi vitamin A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C dan E serta kandungan galian menyerupai kuprum, magnesium, potasium dan zink, selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.
Sejarah Penanaman.
Sejarah menanam dan makan buah avokado telah bermula sejak beribu-ribu tahun dulu lagi oleh kaum Aztek di lembah Andes yang memiliki tamadunnya tersendiri. Tanaman avokado tidak popular disemua negara Asia Tenggara menyerupai Malaysia dan Thailand tetapi popular di Filipina dan Indonesia. Orang Malaysia kurang meminat makan buah avokado tidak menyerupai di beberapa negara Amerika Latin, Caribbean, Indonesia dan Filipina yang amat menggemari makan buah avokado. Cara makan buah avocado juga gampang iaitu dengan membelah buah kepada dua dan ambil isinya lalu masukan dalam cawan di campur dengan susu dan sedikit gula.

Tanaman Avocado popular di beberapa negara dengan pengeluaran dunia sebanyak 3.2 juta metrik tan pada tahun 2010. Negara-negara membangun menyumbang sebanyak lebih 82% pengeluaran tersebut di tempat Amerika Latin dan Caribean. Mexico merupakan pengeluar utama avokado dunia dengan lebih 1.1 juta mt setahun diikuti dengan Indonesia (263,000 mt/tahun), dan Amerika Syarikat (214 mt/tahun). Beberapa negara pengeluar utama lain menyerupai Colombia, Brazil, Chile, Peru, China dan Ethiopia. Kawasan Asia Pasifik dan Asia Tenggara terus menyumbang sebanyak lebih 11% pengeluaran avokado dunia melibatkan Indonesia, Filipina, Vietnam dan Australia.
Sumber http://psv3.blogspot.com

Berlangganan Informasi Terbaru:

0 Response to "✔ Avokado"

Posting Komentar